Maszk háborúk

2020/09/21. - írta: PdN

Kedves Naplóm!

A történetemet múlt hétről hozom. Annyit hozzátennék a történethez, hogy titokban villamost vezető tisztességes átlag polgár vagyok, vagyis közutakon vasúti járművet vezető személy, aki vagyok. A történet szeptember első felében zajlik, amikor a szigorítások újra elindultak Budapest szívében. Szolgálat teljesítés közben éltem át eme horror-akció-drámát!

90.jpg

Tegnapi nap folyamán bolondok háza volt több aspektusból is. Na, de Budapest mondhatni körvasútjára látogattam, ahol az nap már kettő forgalmi akadályon túl volt a város és teljes káosz volt. Az egymásnak feszülő erők, utas – járművezető, tabulátorkezelő – menetirányító, küzdöttünk az elemekkel! Kezdett célegyenesbe érni a vonal, aztán rosszul lett valaki a kettővel előttem haladó villamoson, és ismét megállt a forgalom. Első villamos vagyok, aki bizony csalódást fog okozni a fáradt állampolgároknak. Utasok tájékoztatva és könnyes búcsút vettünk egymástól.

Jönnek a riporterek és a kínos kérdések:
- Hol a pótló?
- Hogyan tudunk tovább menni?
- Ez a villamos, akkor visszafele fog menni?
- Megáll ez a villamos a (p)stadinoknál?
- Akkor most tényleg nem megy tovább?

 

És a reakciók a kérdések mellett:
- Ó, hogy rohadjál meg!
- Mindig van ezzel a villamossal valami!
- Jól van szedjék le a villamosról, tegyék ki a megállóba, de mi hadd menjünk tovább!
- Ó, hogy dögölne meg ott ahol van!

 

Az empátiától és az együttérzéstől forr a levegő, nem a 46 fokos kora őszi aszfalttól. Majd a soron átverekedve érkezik a kedvencem. Érződik a feszültség. Érzem itt és most helyt kell állni, érkezik a nagyágyú. Mindent megmondó sokat látott ősz pesti bárd, akinek természetesen ott volt a maszkja – köszönöm istenem ó, köszönöm! Valaki betartja a szabályt és még az orra is el van takarva! – Szóóóval előre jön ő is, áttörve egy-két polgári híradóstábon, hogy véleményét nyilvánítsa és tanuljon a nép, az a büszke pesti nép! De a horror kezdődik itt semmi más. A maszkját lehúzván és az előtte állókkal nem törődve, a social distance-re fittyet hányva hangosan, nyál buborékokkal beterítve az előtte állókat és az oldal ablakomat is, de elmondta a véleményét:
- Ez is azért van, mert most se hordja sok ember a maszkot!


A levegő megfagyott, a volt utasaim nem tudtak mit reagálni, de én nem bírtam ki és szóvá tettem, hogy a social distance megszegésével illetve a maszk levételével most ő is elkövetett egy banális hibát, de ezt már nem hallotta meg szerintem, mert a mondandója után a maszkot felhúzta, morgott még kettőt alatta és amilyen gyorsan jött olyan gyorsan el is eltűnt a tömegben. Én meg kénytelen voltam ezzel a lendülettel vissza indulni, arra a végállomásra, ahonnan nem sokkal ez előtt, zöld jelzésre állhattam fel Buda gyönyörű új felszállóhelyére. Előtte még hangos felkiáltással tájékoztattam a még hitetlenül a megállóban álló gyalogosokat, hogy most bizony a másik vágányról megy a villamos, abba az irányba, ahova ők szeretnének eljutni. Majd classic indításjelzővel törtem meg a morgolódást és zártam be ajtóimat, búsan csattogó kontaktorok csattogásával hagytam el a tett helyszínét.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://naplozoom.blog.hu/api/trackback/id/tr4916209354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.09.22. 12:32:41

Legalább nem unatkoztok. Ecce homo.

László Hevesi 2020.09.22. 13:04:09

Végre egy szépirodalmi stílusban író villamosvezető! Welcome. :)

szánmonoxid 2020.09.22. 13:16:20

@László Hevesi:
Hát ennek alapján te nem valami sok szépirodalmat olvashattál.

Bár tény, hogy a bloggerek többségénél jobban és sokkal jobb helyesírással ír.

Almandin 2020.09.22. 14:13:32

Jellemző. A szabályok betartását valaki lehúzott maszkkal teszi szóvá.
Együttérzésem azoknak, akik nem tudják elkerülni a tömött járműveken való utazást, vagy-mint a posztoló munkájából adódóan-annak vezetését. Én folyamatosan ideges lennék a vezető helyében, mert egy villamos a koronavírus kedvelt tenyészőhelye. Budapesten annyi a koronás, hogy egy 50-60 embert szállító villamoson biztos van kettő-három fertőzött ember. Ráadásul csúcsidőben nem is tudnak egymástól kellő távolságot tartani. A sok, direkt a másik nyakába lihegő baromról ne is beszéljünk. Nekem már többször rá kellett emberre szólnom, hogy álljon távolabb, húzzon maszkot (pl. a boltban sorbaálláskor). A reakció minden esetben felháborodás volt, engem néztek hülyének. Maszktagadó őrülttel is volt dolgom. Egy üzletben a kasszánál mögém állt, maszk nélkül hangosan beszélgetett a haverjával. Mivel sok cuccot vettem, ideges lettem és rászóltam, álljon távolabb és húzzon maszkot. Erre felháborodottam kérdezte, hogy szerintem az a maszk ér valamit? Szerencsére épp végzett a pénztáros és le tudtam lépni a potenciálisan fertőző ember közeléből.

mbazs 2020.09.22. 14:34:18

@Almandin:

Szerinted a következők

1) a kormányzattól folytonos hazugságáradat érkezik
2) a rakás TB-t fizesd, de még egy darab 200 Ft-os maszkot se kapsz
3) telefonos rendelés van, ha egyáltalán felveszik a telefont
4) lassan a tévés távgyógyítás szintjére jut az egész
5) a tesztek körüli tragikomédia (2 heteket vársz, nem fogadják el a külföldit stb)
6) nyunyóka néni és haverjai maszk nélkül ugat a maszkról

nem számítanak valahogy bele ebbe a szánalmas kutyakomédiába? Lehet azon csodálkozni, hogy egyre többen sz..nak az egészbe, miközben a családot el kéne valahogy tartani, ha éppen nem rúgtak még ki?

octy 2020.09.22. 15:17:50

A család eltartása nem függ attól hogy tajparaszt az állára húzza fel csak azt a kurva maszkot, vagy felveszi és nem akarja bebizonyítani hogy ő igenis a kemény faszagyerek aki szarik bele a pofámba és az egészségembe.

Ennyi kicsit tudunk mi tenni - hordjuk a maszkot. Ennyit se tesz meg a sok büdös bunkó. Áruházi eladók se, vásárlók se.

Tragédia ez az ország, csak a kiskapu keresés megy meg az ügyeskedés (azaz csalás amivel csak lehet). Nem is csoda hogy itt tartunk és így tartunk és még 50 év múlva se lesz más semmi.

Ennyit tudunk és kész.

odamondó 2020.09.22. 15:18:33

@Almandin: bizony végig rettegsz a villamoson! Mármint mitől? Van kocsim és továbbra is Budapesten tömeggel közlekedek, mert ez a logikus.
Csomó dologba bele lehet halni, de a covid a pánik.

Egy olyan országban ahol naponta legalább 1 embert halálra gázolnak egy zebrán... Gondolom ott is rettegsz minden átkelésnél...

chrisred 2020.09.22. 15:34:36

@odamondó: Az idei első félévben összesen 155 ember halt meg Magyarországon közúti balesetben. Nehéz elképzelni, hogy mindegyiket zebránál gázolták el.

driver70 2020.09.22. 16:33:53

Azt kellene már megérteni,hogy a tesztek annyit érnek ,mint amikor a jósnő kávé zaccból jósol . Ezért a számok sem stimmelnek.Plusz olyan is kap pozitív tesztet aki nem is teszteltetett.
A média pedig még rátesz egy lapáttal a rettegésre.Engedjük el a rettegést vagy csináltassunk magunknak pánikszobát a földalá.

232323 2020.09.22. 18:03:43

Én elengedném az egészet, 1-2 hét alatt lemegy, meghal talán 1-2 ezer ember, a gdp meg pöröghet tovább.
A gyengékre, betegekre amúgy sincs szükség.

Szrom le, de én mennék partyzni.

andraszuzu 2020.09.22. 18:39:21

Ha ezt szegeny "GyorscsokJozsef" megerhette volna.

odamondó 2020.09.22. 18:51:20

@chrisred: ja látom elmúlt években se volt annyi. Valamit elnéztem egy korábbi cikkben.

PdN 2020.09.22. 18:55:27

Sziasztok!

Köszönöm a kommenteket! Azt ne felejtsük el, hogy ez a bejegyzés csak egy aféle just a joke kategória. Most ne azt vitassuk meg, hogy mizu ezzel a vírussal kapcsolatban. :)

Helyesíráson/fogalmazáson igyekszem idővel majd javítani, de ne feledjük el nem ez a szakmám és csak egy lelkes amatőr szeretnék maradni a továbbiakban is.

Köszönöm, hogy benéztetek, további hétköznapi sztorikkal fogom folytatni, aztán meglássuk mi lesz.

További szép napot nektek!

haXXXor 2020.09.22. 19:13:53

Kemény kommentek, igazi proli téma a maszk. Valahogy mindig a sikertelen emberek rettegnek a kontrolvesztéstől, a maszk téma meg ez (mert az ÁLLAM, mert HAZUDNAK, mert TÖBBEN HALNAK MEG MÁSBAN..) náluk. Aki valamennyire is képes gondolkodni és nem csak egoból követeli magának a 'jogot', az meg leszarja, hogy hordani kell (azaz szó nélkül felveszi). Persze lehet rosszul látom, de valahogy engem hidegen hagy, hogy ez kötelező (jó mondjuk átlag feletti színvonalon élek), ahogy a jellemzően tanult emberekből álló környezetemet is (egyikünknek sincs szüksége arra, hogy bizonyítsa "mit ér", akár egy maszktagadással, mert az élet, sokak számára fontos részein bőven bizonyítottunk már)
Abba meg bele sem megyek, hogy ha valaki szerint egy halott ember is elfogadható, az nem csak iq-ban hanem eq-ban is elég alacsony szinten van (jó, mondjuk amilyen igénytelen a magyarok nagy része önmagára, azon már nem is csodálkozom, ha másokat konkrétan leszarnak)

A poszt meg jó lett csak, hogy ne offoljam szét...

driver70 2020.09.22. 19:49:07

Én nem vagyok virus tagadó,de nem szeretem,ha tartósan hülyének néznek.
Március óta ez folyik.
Önszántamból csak a farsangi bálon hordok maszkot. Akiket nem zavar a maszk azok valószínüleg a kikötözést is szeretik.

_Alex__ 2020.09.22. 22:36:56

a magyar ember nem túl okos, de legalább önérzetes

Alick 2020.09.22. 22:44:08

A kamuvírust hirdetők hitük által immunisak a fertőzésre, úgyhogy javasolt elmenniük ápolónak (akár maszk nélkül) a kamuvírusos betegek osztályára valamelyik illetékes kórházban.

driver70 2020.09.22. 23:05:56

@Alick: A virus rettegők nagy része pedig csak a MTV 1 ról és a kormányinfóról (javasolt több helyről is információt szerezni) szerzi az információt és ezt adja tovább a szomszéd Manci néninek,aki aztán öngyilkos lesz a félelemtől

nincs1agy 2020.09.22. 23:08:42

@232323: 1-2 év, esetleg 3-4.. A föld élővilága kissé magához térhet. Minden rosszban van valami jó..

frikazojd · http://kocs.ma 2020.09.22. 23:47:01

de most tényleg, miért kell az egész vonalnak befagyni mert valaki rosszul lett? csinálja otthon a 4 fal közt.

egyszer volt ilyen a vonaton, valami öreg meghalt. erre a vonat megállt a puszta közepén és ott állt 2-3 órát. 5 percre a következő állomástól.

Hegge Balázs 2020.09.23. 08:38:43

Köszönöm, hogy nem kell pesten élnem!

villám.ló.láng.nyelv 2020.09.23. 16:08:40

Eeez baszott jó! Csak így tovább!

I do not know WHO PPER is. 2020.09.23. 16:11:45

@Almandin: a sikertelen emberek inkább arról ismerhetők fel, hogy "valahogy mindig" kényszert éreznek arra, hogy bizonyítsák, nem azok ("jó mondjuk átlag feletti színvonalon élek").

Gukker 2020.09.23. 16:11:46

@szánmonoxid: Hát, azért ettől: "Tegnapi nap folyamán" elkezdett egy kicsit tikelni a jobb szemem sarka. :)

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.09.23. 16:11:49

@frikazojd: de most tényleg. Meghal egy öreg a vonaton. Ki kell hajítani, hogy te mehess tovâbb!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.09.23. 16:11:50

@driver70: azon gondolkodtál már, hogy azért járkálhatsz maszk nélkül, mert az intézkedések miatt nem úgy terjed a fertôzés, ahogy tudna?

Eyject 2020.09.23. 17:43:52

Legyél szófogadó és tájékozatlan. Igy szeretnek téged, dicső Magyar. Szeliden és láncban. Szájkosarat fel! Nadrágot le! Vagy te adod vagy neked adják, mindegy.
Az irástudók figyelmébe, Denis Rancourt összefoglaló munkája a maszkokról megtakaritja az időt és az ideget.
Ivor Cummins prezentációi pedig még a lusta olvasóknak is segit megérteni a lánc súlyát.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.09.23. 22:53:03

@Eyject: Rancourt szösszenetét tanulmányozva area kell rájönnöm, hogy te valamit nagyon benéztél. Ugyanis arról beszél, hogy a nem megfelelő maszk a párás felületével a baktériumoknak és a vírusoknak kiváló táptalaj. Tehát a nem megfelelő maszk. Amit nem megfelelően kezelnek. Az úr csúsztat, ezt tudja is, de visszatekintve munkásságára, ez nem csoda. Egy igazi bajkeverő. Nyilván mindent jobban tud , hisz neki nincs laborja, ahol vizsgálatokat végezhetne tehát igaza van!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.09.23. 22:57:32

@Eyject: kérdés, ki a szófogadó és tájékozatlan. Vajon azt minek neveznéd, aki youtube influenszerek tanácsait követi?
Kinek hiszel, a Semmelweis orvos-kutatòinak, akik elsőként vizsgálták a koronavírust élőben, vagy dr Kotásznak, aki a youtubeon elmondja, hogy mindenki hülye, mert csak ő az okos, ha az ő d vitaminját eszed , okos leszel és szép.

szánmonoxid 2020.10.13. 19:48:09

@Gukker:
Az sem rosszabb, mint a tikelni, amit te írtál. A vesszőhibát már nem is említem.

@Eyject:
Te nem tájékozatlan vagy, hanem tanulatlan és seg.gostoba.

@driver70:
Nyilván a budapesti főpolgármester is onnan tájékozódva vezetett be vírusellenes intézkedéseket, meg büntetést a BKV-járatokon (vagy BKK, a fas.zom se tudja).
Még jó, hogy akadnak hozzád hasonló agyatlan barmok, akik küldetésüknek érzik, hogy megmondják a tutit.

szánmonoxid 2020.10.13. 19:50:19

Csak kíváncsi vagyok, hogy a fas.zállítás (a fahordásra egy másik szó) átmegy-e ezen a xarul beállított szűrőn.

Naná, hogy nem.
A szűrő értelmes beállításához ész kellene.
Vagy inkább hagyni kéne ezt a szépelgő szűrőt a pitsába.
süti beállítások módosítása